Lev berberský

Lev berberský

14. května 2009 v 9:42

  • Berberský lev (též núbijský, atlasový) žil v zalesněných oblastech Velkého a Malého Atlasu na území dnešního Alžírska, Maroka a Tunisu
  • volně žijící jedinci byli naposledy spatřeni v letech 1700 (Tripolis), 1891 (Tunisko), 1899 (Alžírsko) a poslední byl zastřelen v roce 1922 v horách Atlasu v Maroku
  • za důvod jejich vyhynutí je považován jednak nadměrný "sportovní" lov a odlesnění rozsáhlých území Tunisko, jednak jejich systematická likvidace spojená s vyplácením odměn Alžírsko a také rozšíření střelných zbraní a občanské války Maroko


  • Berberský lev proslul svými rozměry - samci vážili 220 až 270 kilogramů, na délku měřili až 3,3 metru a v kohoutku byli vysocí přes 1 metr
  • pokud jde o tělesnou stavbu, pro berberského lva byl typická krátký a široký čenich, široká obličejová část a a velké a kulaté oči jantarové barvy se světle zbarvenou duhovkou
  • mohutná hříva samců lva berberského sahala až za lopatky a zasahovala i na břicho a pokrývala jej buď celé, nebo začínala až za hrudí a ve dvou pruzích se táhla až do slabin
  • tvořily ji husté chlupy temně žlutošedé až temně šedohnědé barvy, promíchané na některých místech s chlupy hnědočervené barvy
  • srsti byla hnědavě šedožlutá a tvořili ji dlouhé a husté chlupy
  • samice měly oblast světlé srsti mezi předníma nohama
  • berberští lvi žili obvykle osamoceně a jen výjimečně v párech, nevytvářeli tedy smečky
  • lovili jeleny, gazely a také dobytek arabského obyvatelstva (ovce, kozy, krávy a někdy i koně).
 
 

Reklama